Tante Rita's Kinderopvang
Van Bosseware 84
Zwolle
Overijssel 8014TC
Phone: 0628848019

Visie van
de kinderopvang

vinkje

huiselijke omgeving

vinkje

gezonde voeding

vinkje

gecertificeerd gastouder

vinkje

flexibele opvanguren

Onderdelen

Visie Dagindeling Verzorging Signaleren Activiteiten Pedagogisch plan Pedagogisch visie Artikelen Nieuwsberichten

Ontwikkeling

Wat ik belangrijk vind is dat kinderen de ruimte krijgen om zich in een liefdevolle omgeving, op zijn of haar eigen tempo, vrij en gezond te ontwikkelen. Dat het kind ook kind mag zijn om contact te maken met zijn of haar dromen en wensen. Ik draag mijn steentje hieraan bij door het kind dat te bieden wat zij op dat moment nodig heeft en die passen bij zijn of haar belevingswereld en leeftijd.

Antroposofische gedachte

Ik ga uit van de antroposofische gedachte (ontwikkeld door Rudolf Steiner) waarin de mens bestaat uit lichaam, ziel en geest die zich in fases van 7 jaar ontwikkelen, dit gedurende zijn hele leven. De ontwikkeling van een individueel mens hangt ook samen met die van de gehele mensheid en de wereld.

Naast het wereldbeeld ga ik er ook vanuit dat er een geestelijke wereld is waar we vandaan komen en na onze dood weer naar toe gaan.
Voor mij zijn kinderen geen onbeschreven bladen maar kinderen die ergens vandaan komen en die op weg zijn ergens naartoe. Onze kinderen zijn niet ‘toevallig’ hier, maar zijn hier met bepaalde voornemens naar toe gekomen (wat je al kunt herkennen aan de talenten en vaardigheden die in aanleg al in de kinderen aanwezig is) evenals wat zij hier op aarde willen leren en wat zij te bieden hebben.

Ontdekkingstocht van het kind

Door naar de kinderen te kijken, of door te luisteren naar de dingen die ze te vertellen hebben, kun je al de vele kwaliteiten, die ze van nature al in zich hebben, herkennen. Het is belangrijk om te weten dat onze kinderen niet op de wereld zijn gekomen om ons gelukkig te maken of om hetzelfde te zijn als andere kinderen. Kinderen zijn hier gekomen om zichzelf te leren kennen en vandaaruit om zo goed mogelijk te zijn wie het is. Daarom is het zo belangrijk om ze te laten ontdekken wat hun bijzondere combinatie van kwaliteiten zijn en ze de mogelijkheid te bieden om deze sterke eigenschappen te leren waarderen in zichzelf.

Vanuit deze gedachtegang probeer ik de basis te leggen om de kinderen te stimuleren deze talenten en vaardigheden die in henzelf verscholen liggen naar boven te halen, maar wel met de achterliggende gedachte dat deze soms pas veel later echt tevoorschijn kunnen komen.


spelen met zand in de zandbak kleuren met wasco schommelen buiten kruipen

© Rita Rienties 2018 Design: Stephi